SZC logo

Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum

OM kód: 203061/009 | 1106 Budapest, Gyakorló utca 21-23.

Intézmény logo

BGSZC Keleti Károly Közgazdasági Technikum

HírekKözérdekű adatokTeamsKRÉTA
Széchenyi 2020

Projektek

Erasmus+ KA1 2022-2023

Projekt szerződésszáma: 2022-1-HU01-KA122-VET-000076977

Projekt időtartama: 2022.06.01-2023.11.30.

A projekt az Európai Unió Erasmus+ programjának pénzügyi támogatásával valósult meg. Támogatási összeg: 39813 euró

A projekt bemutatása

Háttér

Iskolánk, a Budapesti Gazdasági SzC Keleti Károly Közgazdasági Technikum, 1997 óta működik állami fenntartással. Az iskolában folyó képzés vezérgondolata mindig a magasan kvalifikált, a munkaerőpiacon versenyképes szakemberek képzése volt, ezért a közgazdasági képzés mellett nagy hangsúlyt kapott az idegennyelvi képzés is. Nyelvi előkészítő osztályainkban Gazdálkodás és menedzsment képzés, technikumi osztályainkban Gazdálkodás és menedzsment és Közlekedés-szállítmányozás képzés folyik. Második idegen nyelvként németet vagy angolt oktatunk.

 

Az iskola jelenlegi nemzetközi kapcsolatai a következő országokhoz kötődnek: Szlovénia, Spanyolország és Portugália.

A projektbe bevont portugál partnerrel, az Agrupamento de Escolas de Barcelos-szal 2018-ban kezdtük meg a kapcsolatok kiépítését és a közös munkát az Erasmus+ program keretében. A pályázat végül nem velük valósult meg, hanem új partnerként bekerült a projektbe a szintén portugál International Association Mobility Friends nevű szervezet, amelyhez a jelen projekt keretében kéthetes szakmai gyakorlatot szerveztünk, azonban hosszú távon egyhónapos nyári tanulói szakmai gyakorlatokat tervezünk lebonyolítani a szervezet segítségével és az Erasmus+ program támogatásával.

Szintén új partner a spanyolországi Education InProgress nevű szervezet, mely elhivatott az európai társadalmi elkötelezettség iránt. Fő céljuk az interkulturális és nemzetközi háttérrel rendelkező oktatási lehetőségek megteremtése az Erasmus mobilitási program keretében. A szervezet 12 éves tapasztalattal rendelkezik a VET szakmai gyakorlatok szervezése területén. Helyi céghálózatuk magas színvonalú szakmai tapasztalatokat kínál a diákok számára.

Célkitűzések

A projekt fő céljai

A munkaerőpiac fejlődésével kiemelt fontosságú téma lett a fenntarthatóság. Mivel iskolánk a fennállása óta törekszik arra, hogy a tanulókat felkészítse a munkaerőpiac elvárásaira, a projekt kiemelt célja az volt, hogy tanulóink a külföldi szakmai gyakorlat ideje alatt munkatapasztalatot és egyben hasznos ismereteket szerezhessenek a legmodernebb környezetbarát technológiákról, és hogy ezt a „zöld” szemléletet tovább vihessék a munkahelyükre is. Fontos cél a nyelvtanulási kedv fokozása, hiszen mind idehaza, mind az Unióban elvárt az idegen nyelvek magas szintű ismerete. A vállalati zöld szemlélet mellett a személyes felelősségvállalás, a tudatos fogyasztói magatartásra nevelés is hangsúlyos oktatási terület iskolánkban.

Munkatársaink esetében szakmai ismeretek bővítése, a szerzett ismeretek beépítése, fenntartása a megismert új tanítási- és munkamódszerek honosításával, kapcsolatépítés, közösségépítés, az angol nyelvi kompetenciák erősítése, motivációjuk növelése.

Járulékos célok: más országok kultúrájának megismerése, referenciaszerzés a felnőttkori/későbbi mobilitásokhoz, az iskola tudásbázisának bővítése, versenyképességének további erősítése, a partnerintézmények kapcsolatainak elmélyítése, hozzájárulás az iskola nemzetköziségéhez.

A megvalósítás főbb lépései

 1. A gyakorlat/tanulmányút meghirdetése, megismertetése tanulóinkkal/munkatársainkkal.
 2. A résztvevők kiválasztása.
 3. Nyelvi, szakmai és kulturális-pszichológiai felkészítés.
 4. A kinti program megszervezése a partner intézménnyel (gyakorlóhelyek/fogadóhelyek véglegesítése, szerződéskötések, utazás, szállás, biztosítás, kísérő tanár a tanulók esetén).
 5. A mobilitás lebonyolítása, nyomon követése.
 6. A projekt megvalósításának, a mobilitásoknak folyamatos értékelése.
 7. A projekt eredményeinek terjesztése.
 8. A projekt zárása. A szakmai és pénzügyi beszámoló elkészítése.

 

Eredmények

Tanulóink nemzetközi környezetben végzett szakmai gyakorlatuk révén a magyar munkaerőpiac elvárásai mellett megismerhették más európai uniós tagország vállalati, irodai gyakorlatát, ezáltal a szakmai gyakorlati ismereteik, készségeik bővülnek, új kompetenciákat sajátíthatnak el, javultak pályakezdő elhelyezkedési lehetőségeik a munkaerő piacon. A projekt személyiségre gyakorolt hatása az, hogy a résztvevő tanulóink megtanultak beilleszkedni egy nemzetközi környezetbe és felelősséget vállalni saját munkájuk, döntéseik iránt. Talpraesettebbé, magabiztosabbá, önállóbbá váltak, megtanultak csapatban dolgozni és személyes kapcsolatokat teremtettek.

Munkatársaink idegen nyelvi környezetben bővítik szakmai ismereteiket, fejlődik szakmai angol nyelvi tudásuk. Megismerik a fogadóhelyek tevékenységét, a tanulmányozott területeken jó gyakorlatokat, innovációkat ismernek meg, melyet hazaérve átadnak kollégáiknak, beépítik a hazai gyakorlatba. Új kapcsolatokat építenek ki, tapasztalatot cserélnek. Betekintenek egy másik európai kultúrába, bővítik ismereteiket a fogadó ország történelmével, kultúrájával kapcsolatosan.

Az intézmény a projekt során szerzett tapasztalatait felhasználja az oktató nevelő munkájában, a sikeres projektek növelik az intézmény imázsát, növekszik az intézmény kapcsolati tőkéje, a beiskolázásnál jelentős vonzerőt jelent a külföldi gyakorlati lehetőség. Összességében a projekt növeli az intézményi versenyképességet. Erősödik az iskola nemzetközi jellege, megvalósul az új nemzetközi együttműködések, mobilitások előkészítése.

Beszámolók:

 

Spanyolországi beszámolók

 

Portugál beszámolók

 

 

 

 

 

  Csillik Mária.pdf

Letöltés

  Gombás Alexa Leona.pdf

Letöltés

  Szabó Norbert Árpád.docx

Letöltés

Partnereink

SZC logo

Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum


BGSZC Keleti Károly Közgazdasági Technikum

1106 Budapest, Gyakorló utca 21-23.

Telefon: +36-1-262-9222

E-mail: titkarsag.keletiszg@gmail.com

OM azonosító: 203061/009

Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2021/000579


2024BGSZC Keleti Károly Közgazdasági Technikum